Takis Panagakis en Niels van der Zwan van restaurant Elea zijn tijdens de Cooking Battles op de Horecabeurs op 14 maart verkozen tot beste professionals van het jaar en winnen daarmee de Zeeuwse Mossel trofee.
De chefkoks gingen als team tijdens de Cooking Battles voor professionals, georganiseerd door samenwerkingsverband Food Lab Zeeland, de strijd aan met vijf andere teams van gerenommeerde restaurants. De spanning was vanaf de start van de wedstrijd direct om aan te snijden. Er werd keihard gestreden door de koks van de zes deelnemende restaurants.
De professionals van Pure-C ** te Cadzand-Bad, Elea te Rijswijk, Slot Oostende te Goes, Mezger te Domburg, de Gespleten Arend te Middelburg en Kale en de Bril te Goes kregen een Blackbox opdracht waarbij ze een viergangenmenu moesten bereiden voor zes personen. Hierbij werd een onderdeel op de barbecue bereid en is er hoofdzakelijk met Zeeuwse producten gewerkt.
Na een spannende strijd van vijf uur moest de jury in beraad om een winnaar te kiezen. Door juryleden en gerenommeerde souschef Paul de Groot van driesterrenrestaurant Inter Scaldes uit Kruiningen en Han Evers van restaurant Aubergerie uit Amersfoort werden de kandidaten beoordeeld op vaardigheden, technieken, smaak, creativiteit en een stukje samenwerking.
Na stevig overleg werden Takis Panagakis en Niels van der Zwan uiteindelijk benoemd tot het team van beste professionals van het jaar. Zij hebben uit handen van Marcel Glas (juryvoorzitter) de Zeeuwse Mossel trofee ontvangen. De strijd om de Zeeuwse Mossel Trofee wordt ieder jaar georganiseerd door Food Lab Zeeland.
Food Lab Zeeland is een organisatienetwerk met aan de ene kant bedrijven en organisaties en aan de andere kant het horeca-onderwijs in Zeeland; de vier vmbo-scholen (Lodewijk College in Terneuzen, Nehalennia in Middelburg, Het Goese Lyceum in Goes, Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee) en Scalda (mbo). Deze partners streven allemaal dezelfde doelen na. Food Lab Zeeland richt zich op een betere afstemming van het Zeeuwse horeca-onderwijs op de behoefte van het Zeeuwse bedrijfsleven om knelpunten in de arbeidsmarkt op te lossen. Food Lab Zeeland wil Zeeland als culinair mekka op de kaart van Nederland en Vlaanderen zetten.
Binnen Foodlab Zeeland speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Door het centraal stellen van Zeeuwse streekproducten en het omarmen van de principes van de Dutch Cuisine en Gezond in Zeeland wordt invulling gegeven aan een aantal uitdagingen rondom duurzaam, gezond leven en werken in de keuken. De klimaatimpact van vleesproductie en het vervoer van voedsel over grote afstanden zijn nagenoeg bij iedereen bekend. Door structureel te kiezen voor eerlijke producten uit de regio en het gebruik van groenten te promoten ten koste van vlees neemt de klimaatimpact van een menu zichtbaar af.
Ook tijdens activiteiten en wedstrijden houden ze vast aan deze duurzaamheid en ‘Gezond in Zeeland gedachte’. Hierbij staat het gebruikmaken van zoveel mogelijk lokale leveranciers centraal.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.