'Jeugd ’s avonds laat niet in café'

18 januari 2010
'Jeugd ’s avonds laat niet in café'

In de nieuwe Drank- en Horecawet kunnen gemeenten hun horeca verplichten leeftijdsgrenzen in te stellen op bepaalde tijden. Initiatiefnemer ChristenUnie ziet het liefst dat na tien uur ’s avonds tieners onder de 16 jaar niet meer bij horecagelegenheden binnenkomen.

Een gemeente kan daarnaast bepalen dat jongeren onder de 18 jaar na bijvoorbeeld één uur ’s nachts niet meer welkom zijn in cafés en disco’s. De horeca-eigenaar wordt zelf verantwoordelijk voor de handhaving. Portiers moeten na het ingestelde tijdstip controleren of de bezoekers niet te jong zijn.

*Gemeenten bepalen tijdstippen*
De aangepaste Drank- en Horecawet wordt in februari door de Tweede Kamer behandeld. Het CDA heeft al laten weten voorstander te zijn van landelijke richtlijnen voor het koppelen van leeftijden aan sluitingstijden. Gemeenten mogen straks zelf de tijdstippen en leeftijden bepalen, mits het gaat om 21-minners.

STAP, een onafhankelijk kennisinstituut dat zich inzet voor effectief alcoholbeleid, is blij met deze mogelijkheid. Met het instellen van een uiterste toegangstijd zal er minder worden ingedronken. En jongeren die met minder alcohol op binnenkomen, drinken de rest van de avond minder dan degenen die vooraf hebben gedronken, weet STAP.

*Alle horeca verbieden*
Sommige gemeenten willen de toegang tot alle horeca verbieden voor jongeren onder de 16 jaar. Dat gaat ChristenUnie-Kamerlid Voordewind te ver. „Mensen moeten met hun dochter van dertien om acht uur ’s avonds gewoon ergens wat kunnen drinken.”

Bron; Trouw

~Sanny Visser, De RestaurantKrant, De CaféKrant~

"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecabericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20een%20van%20de%20websites%20van%20Uitgeverij%20PS%3Abv.%0A%0Ahttp://www.decafekrant.nl/nieuws/%E2%80%99jeugd-%E2%80%99s-avonds-laat-niet-in-cafe%E2%80%99/

Overig nieuws