Aroma uitgeroepen tot Italiaans Restaurant van het Jaar

Auteur: redactie
Awards Gastronomie 20 juni 2023
Aroma uitgeroepen tot Italiaans Restaurant van het Jaar Centraal: chef Pasquale Carfora en wederhelft Elisa Leune met naast zich ambassadeur Giorgio Novello, geheel links juryvoorzitter Roberto Payer

Aroma Italian Fine Dining in Vaassen is maandagavond uitgeroepen tot Italiaans Restaurant van het Jaar. Voor de door Italië Magazine georganiseerde uitverkiezing waren in totaal tien restaurants genomineerd door het publiek en een vakjury. Vicio Il Mastro Pastaio uit Amsterdam heeft de publieksprijs gewonnen.

Naast de twee bovengenoemde restaurants waren ook Insieme (Amsterdam), Jammo Já (Beesd), Impero Romano (Den Haag), Da Noi (Hoorn), Divina Cucina (Oud-Beijerland), Il Gattopardo en Casereccio (Rotterdam) en Da Roberto (Veghel) genomineerd. Een jury bestaande uit Roberto Payer, voorzitter van de Italiaanse Kamer van Koophandel, Pieter J. Bogaerts (culinair journalist) en Paul van Eijndhoven (hoofdredacteur Italië Magazine) heeft uiteindelijk bepaald dat Aroma zich Italiaans Restaurant van het Jaar mag noemen.

Ristorante

Chef Pasquale Carfora kreeg de onderscheiding maandagavond uitgereikt in aanwezigheid van de Italiaanse ambassadeur Giorgio Novello. Carfora opende Aroma in september 2021 op de locatie waar eerst De Leest (***) van Jacob Jan Boerma gevestigd was. “Gelukkig is het geen chef die oude klassiekers opnieuw uitvindt”, luidt het oordeel van juryvoorzitter Payer. “Ik ben bijvoorbeeld niet zo’n fan van zogenaamde ‘deconstructies’ waarbij bekende gerechten uit elkaar gehaald worden, maar die hetzelfde etiket houden. Als je een gerecht een andere vorm geeft, geef het dan ook een andere naam.”

“De chef van Aroma verzint nieuwe gerechten met mooie seizoensmaken en heeft veel respect voor de pure Italiaanse producten die vaak al voor zich spreken. Hij beheerst de kunst om prachtige combinaties te maken waar je even stil van wordt, zo is mijn ervaring.” Carfora voegt toe dat Aroma echt een ‘ristorante’ is en geen zogenaamd ‘trattoria’ of ‘osteria’: “Dit is gastronomie op hoog niveau. We hebben gelukkig steeds meer gasten die terugkomen. En sinds de start komt de voormalige chef van De Leest, Jacob Jan Boerma, geregeld proefeten.” De twee kennen elkaar nog uit de tijd dat beiden actief waren bij Grand Hotel Krasnapolsky: “Dat proefeten was zeg maar ‘part of the deal’. Nadat hij mijn nieuwe gerechten proefde, ging hij altijd vol de deur uit.” Boerma heeft op zijn beurt mooie woorden voor Carfora: “Pasquale is zichzelf op een mooie manier aan het ontwikkelen met een stijl die in Nederland niet te vinden is en met een zeer doordachte keuken.”

Aroma is inmiddels als eerste Italiaans restaurant in Nederland toegelaten als aspirant-lid van de internationale associatie Jeunes Restaurateurs. Aroma wordt vermeld in de Guide Rouge van Michelin en heeft veertien punten bij Gault & Millau.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. 

Overig nieuws