Brasserie Paardenburg aan de Amstel blaast 375 kaarsjes uit

Auteur: Redactie
Mensen 17 oktober 2022
Brasserie Paardenburg aan de Amstel blaast 375 kaarsjes uit

Brasserie Paardenburg aan de Amstel bestaat 375 jaar. In al die jaren heeft de horecazaak een rijke geschiedenis opgebouwd. Nu zwaait Gijs Numan er de scepter, sinds 2018. Hij wilde in het begin terug naar een klassieke formule met goed eten, goede service én een Bib Gourmand.

Het was 1647 toen de houten boerderij uit 1594 werd geamoveerd en als één van de eerste opstallen in de zogenaamde “Buurt Over Ouderkerk” aan de Amstel in gebruik werd genomen als uitspanning onder de naam ‘Paardenburg’. In 1693 werd het optrekje gekocht door Pieter Meffert die er grootse plannen mee had. Door het steeds drukker geworden transport per koets, kar, schip en paard langs de Amstel, mikte hij op de verdere ontwikkeling van deze locatie.  Een schot in de roos, zo blijkt. In 1702 was hij in staat het voorste deel van huidige stenen pand te laten bouwen en het de officiële functie van “Herberg” gaf. Het was naar eigen zeggen het begin van de rijke geschiedenis van één van Nederlands mooiste en beroemdste horecabedrijven waar nog vele uitbaters zouden volgen die Paardenburg verder uitbouwde, aanbouwde en er bijbouwde.  

Rijpe wijnen

De wijnkaart en kelder zijn, met de grote hoeveelheid klassiekers uit vele topjaren, één van de meest uitgebreide van Nederland, meldt de brasserie.

Gasten worden bij Paardenburg getrakteerd op wijnen die al goed op dronk zijn. “Dat zijn wijnen die de tijd hebben gehad om te rijpen. Zo komt de smaak van de wijn het beste tot zijn recht. Een Bordeaux moet eigenlijk minimaal 10 jaar rijpen, voordat deze wordt geschonken. Dat gebeurt bijna nergens meer. Niet verwonderlijk misschien, want de opslag van wijn kost geld. De wijnboer, de wijnhandelaar en de restaurateur: niemand wil jaren kapitaal laten liggen. Omdat wij een wijnkelder met daarin een goede wijnvoorraad hebben, kunnen wij de wijn wel de tijd geven. Wanneer je eenmaal het verschil hebt geproefd, wil je niet meer anders.” Naast de wijnen op de wijnkaart ligt er in de kelder ook nog een speciale collectie met wijnen die tientallen jaren opgelegd zijn. Deze worden alleen met speciale gelegenheden ontkurkt.

Als cadeau voor het 375-jarig bestaan op 27 oktober, ontving Gijs Numan van oud eigenaar Dick Hooft een speciale Nostalgische fles wijn afkomstig uit het VOC ship ’T Vliegend hart’ welke op 3 februari 1735 is gezonken voor de kust van Zeeland. Deze bijzondere fles is in 1981 door duikers uit het wrak gehaald en heeft in de tijd van Dick Hooft in Paardenburg gestaan en is nu, na 21 jaar, terug in Paardenburg.

Gastvrijheid

Wat als een rode draad door de geschiedenis van Paardenburg loopt is de gastvrijheid waar het groot mee geworden is. De ontvangst van de gast die de locatie bezoekt om mensen te ontmoeten, iets te nuttigen, te overnachten (tot 1975) of voor iets heel speciaal in het leven zoals een huwelijk, verjaardag of een afscheidsceremonie.  “De aandacht voor de gast, het team en het product wat dit vak zo mooi maakt en uw bezoek bijzonder.  Zonder deze aandacht had Paardenburg nimmer na 375 jaren nog bestaan in de volle glorie zoals het er nu bij staat”, vertelt de huidige eigenaar Gijs Numan.

Hij opende na een stevige verbouwing de brasserie in 2018. Met een Parijse serre, een imposante bar en het terugbrengen van de schilderijen in de originele J.C. Braakensiekzaal is Paardenburg weer klaar voor de toekomst . De keuken is klassiek Frans met topkwaliteit brasseriegerechten.

Overigens is het restaurant aan het begin van de 21e eeuw uitgebreid op landelijke televisie gekomen in de zesdelige serie ‘de Engel & Het Paard’ waarin Herman den Blijker het overnam en compleet verbouwde. Na twee jaar is het door hem van de hand gedaan aan de toenmalige HME groep met Ron Blaauw als culinair directeur.

Momenteel is de brasserie niet opgenomen in de restaurantgidsen van Michelin en Gault&Millau.

Foto: Burgermeester van Amstelveen Tjapko Poppes (m), oud eigenaar Dick Hooft (L) en huidige eigenaar Gijs Numan (r)

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws