Veel restaurants overwegen vooraf betalingen te vragen om te waarborgen dat gasten die een reservering maken ook daadwerkelijk komen. Maar is dit echt de enige oplossing? Is er geen andere manier om zekerheid te krijgen over de aanwezigheid van gasten zonder deze voorafbetalingen?
Voor veel restaurants, voornamelijk met een lange wachttijd, is het normaal om te vragen naar een aanbetaling. We vinden het bijna normaal terwijl het paar jaar geleden ondenkbaar was. Als ondernemer moeten je tafels blijven rollen. Als je een hele avond een tafel vrijhoudt voor gasten die nooit komen, is dat behoorlijk frustrerend. Maar ik ben ook geen fan van het concept waarbij de gast geld uitgeeft terwijl er nog niks is gegeten.
Wanneer ik een reservering probeer te maken bij een restaurant en zie ik op hun website dat ik mijn bankpas erbij moet pakken, probeer ik stiekem nog te bellen om een tafel te krijgen zonder van tevoren te moeten betalen. Het is niet hoe het hoort maar wel hetgeen waar ik me het best bij voel. Ik wil niet vastzitten aan voorwaarden en het risico nemen dat ik mijn geld kwijtraak door een onverwachte gebeurtenis. Al ben ik wel iemand die ruim van te voren zijn tafel annuleert op het moment dat ik het risico loop niet op tijd te komen. Maar als wij stoppen met aanbetalingen zullen de no-shows alleen maar blijven groeien, dus wat is de oplossing?
Veel reserveringssystemen beschikken over een no-show-functie, waarbij gasten die niet komen opdagen worden geregistreerd. Hierdoor kan er bij toekomstige reserveringen van dezelfde gast rekening worden gehouden met de mogelijkheid van een no-show. Met deze functie heb je meer controle over de geschiedenis van een gast en weten of deze reservering te vertrouwen is of niet.
Een andere benadering is om gasten op de dag van hun reservering te bellen. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om de reservering te bevestigen, maar het is ook een uitstekend moment om de gastervaring te verbeteren. Het stelt je in staat om gasten uit te laten kijken naar hun bezoek aan het restaurant, hun verwachtingen te overtreffen en de keuken voor te bereiden door vragen te stellen over allergieën en dieetwensen. Dit zorgt voor een soepeler verloop van de avond, aangezien de keuken op de hoogte is van alle uitzonderingen en het restaurant zich kan aanpassen. Bovendien kan je tijdens dit gesprek extra informatie verzamelen, zoals het vieren van een speciale gelegenheid.
De beste interactie met de gast zal altijd zijn tussen twee personen, in deze context tussen de gast en de gastheer of -vrouw en niet met een betaling. Gastvrijheid is de essentie van service en ik vind dat een aanbetaling daar niet bij past.
Over Giuseppe Mazziotta
Mazziotta is achttien jaar, heeft nu al een diploma sociale hygiëne en is een van de jongste leermeesters in Nederland. Op zijn elfde draaide hij mee bij zijn vaders restaurant A Tavola aan het Kadijksplein in Amsterdam en op vijftienjarige leeftijd begon hij zijn carrière bij MOS* als demi-chef de rang. In september dit jaar startte hij een leerwerktraject als gastheer bij Spectrum** in hotel Waldorf Astoria in Amsterdam. Al jaren is Mazziotta geïnspireerd en gefascineerd door de horeca en wil hij op het hoogste niveau werken. Zijn missie is jongeren aanmoedigen de horeca in te gaan en dat doe hij door zijn ervaringen te delen.
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.