Column: Jacob Jan Boerma heeft de Champions League drie keer gewonnen

Auteur: David Bakker
David Bakker 9 oktober 2019
Column: Jacob Jan Boerma heeft de Champions League drie keer gewonnen

Jacob Jan Boerma stopt ermee. Restaurant De Leest sluit aan het einde van dit jaar definitief de deuren. Daarmee raakt Nederland een van de beste restaurants van het land kwijt én leveren we drie Michelinsterren in.

Een parel in de Nederlandse gastronomie. Dat is Boerma. Uitgesproken, energiek, creatief en een behoorlijke doorzetter die al ruim zeventien jaar de pannen van het dak kookt in De Leest. Niets meer dan lof voor de geboren Oostenrijker. Het moet wat zijn om je levenswerk na bijna achttien jaar achter je te laten.

Ik interviewde hem een halfjaar geleden, tijdens het Global Restaurant Investment Forum. Ik was van plan om naar huis te gaan na het interview. Hij adviseerde mij toch echt te wachten om naar zijn idool Marco Pierre White te luisteren. Die werd live geïnterviewd. Ik wachtte, want je luistert naar Jacob Jan.

Marco Pierre White vertelde over zijn indrukwekkende carrière en waarom hij al zijn Michelinsterren in 1999 inleverde: hij was verzadigd en had geen uitdaging meer. Een halfuur eerder vertelde Jacob Jan over internationale ambities, concepten neerzetten en dat hij niet tot zijn pensioen De Leest wilde doen. Ik had het kunnen zien aankomen.

Sébastien Bras

Het is een trend van de laatste jaren; sterrenchefs die hun sterrenrestaurants sluiten. Sébastien Bras, een top-chef uit Frankrijk, leverde in 2017 zijn drie sterren in. De druk werd hem te groot. Ook de Nederlandse top-chef Jan Gaastra van Koriander uit Drachten, leverde vorig jaar zijn Michelinster in en een aantal maanden geleden sloot hij definiet de deuren. 

Nu heb ik niet het idee dat Jacob Jan Boerma niet met de druk van Michelin om kan gaan. Zo komt hij in elk geval niet over. Hij had het gewoon gehad, was nog nooit met zijn zoontje naar de speeltuin geweest, stond iedere dag om 7 uur op en werkte tot ná middernacht. Als je dan het hoogst haalbare hebt bereikt kan ik mij voorstellen dat het moeilijk is om je nog volledig op te laden. 

Het maximale

Kijk bijvoorbeeld naar Koen van der Plas, door Gault&Millau uitgekozen tot Sommelier van het Jaar 2019, werkte bij die andere driesterrenzaak: Inter Scaldes. Was onderdeel van het team toen het restaurant uit Kruiningen in december 2017 de derde ster behaalde. Een jaar later zegde hij zijn baan op. Het maximale was bereikt en niet veel later koos hij voor de uitdaging bij Kasteel Heemstede, waar hij samen met chef-kok Ollie Schuiling iets heel moois aan het neerzetten is.

De top van de gastronomie bedrijft topsport en topsporters willen de Champions League winnen. Het liefst drie keer. Vervolgens wereldkampioen worden en een glansrijke carrière als trainer tegemoet gaan. Jacob Jan Boerma heeft de Champions League drie keer gewonnen, nu kiest hij voor een trainerscarrière om zijn expertise over te geven aan de jonge honden in de gastronomie.Succes Jacob Jan!

David Bakker is redacteur van De RestaurantKrant en heeft ruim vijftien jaar horeca-ervaring. Reageren? Graag: david.bakker@uitgeverijps.nl.

Overig nieuws