Gisteren besloot het kabinet om de horeca nog op z’n minst tot 20 mei dicht te houden. De hoop op versoepeling was er, maar kwam niet. De anderhalvemetereconomie werkt wat mij betreft ook niet. In een branche waarin persoonlijk contact, service en beleving centraal staan, kan niet op anderhalve meter genoten worden.
We hebben er wel over nagedacht: het restaurant opengooien met de anderhalvemetereconomie in het achterhoofd. De helft van het aantal stoelen moet dan worden verwijderd, gasten worden genoodzaakt hun mooie glas wijn zelf van de bar te halen en hun strak opgemaakte borden zelf van de pas te halen. Dat gaat niet. Mensen kiezen ervoor om uit eten te gaan om volledig ontzorgd te genieten van een avond uit, met een glimlach bediend te worden, kennis over wijn en spijs op te doen en een sfeervolle ambiance te genieten van elkaars aanwezigheid.
Om dat allemaal op anderhalve meter te verzorgen is onmogelijk en zorgt voor te veel stress om het genieten te kunnen waarborgen. Wij gaan door met wat we al een aantal weken zijn: een afhaalrestaurant. We hebben dat inmiddels zo ingericht dat we afstand kunnen bewaren tot elkaar en de binnenkomende gast. Ik ben van mening dat je in een draaiend restaurant dat veel moeilijker voor elkaar krijgt.
In Zweden doen ze een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de burgers. De horeca is open en krijgt geen staatssteun. Evenementen boven de 50 personen zijn verboden en in het restaurant of op het terras ben je als gast verplicht te zitten. Wachten aan de bar mag niet. Het is op dit moment moeilijk te zeggen of dat een goede aanpak is, of dat wij het hier beter doen in de strijd tegen het virus. Te vroeg versoepelen zal de druk op de zorg weer doen laten toenemen, te lang vasthouden aan de maatregelen raakt de economie nog harder.
Een oplossing tussen het ‘Zweede model’ en de Nederlandse aanpak is de ‘Smart Distancing’. De horeca mag open en er mag bediend worden binnen anderhalve meter. Tafels zijn gescheiden door plexiglazen wanden en bedienend personeel draagt mondkapjes. Groepen mogen uit niet meer dan zes personen bestaan en de enige reden tot verplaatsen is vertrek, arrivée of een toiletbezoek… Klinkt nog niet heel gastvrij, maar is misschien een oplossing om de horeca draaiende te houden.
Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. In deze blog deelt hij zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.