De Librije*** introduceert vertical farming

Auteur: Redactie
Technologie 8 september 2023
De Librije*** introduceert vertical farming Thérèse en Jonnie Boer

Tegelijkertijd met de lancering dit jaar van Librije Backstage, hebben Thérèse en Jonnie Boer met de Urban Cultivator ook vertical farming in hun keuken geïntroduceerd. De Urban Cultivator is een revolutionaire alles-in-één moestuin, waarin 100 procent biologische microgroenten en kruiden verticaal worden gekweekt.

De uitstraling van de frisse groene plantjes in de keuken van het Zwolse restaurant geeft voor de gasten zichtbaar een extra beleving. Maar waar het vooral om gaat zijn de smaak, de grootte en de versheid van de groenten die optimaal verwerkt kunnen worden in de meest verfijnde gerechten. De Librije heeft de Urban Cultivator nu een aantal maanden in gebruik en chef-kok Jonnie Boer deelt zijn ervaringen.

Kwaliteit heb je zelf in de hand 

Iedereen in de keuken van De Librije werkt intussen met de microgroenten die in de Urban Cultivator groeien en het enthousiasme is groot. In De Librije staat verfijning tenslotte voorop en de portionering van de gerechten is daarbij essentieel. Omdat microgroenten kleiner zijn en vol van smaak kunnen ze beter worden verwerkt. Volgens de chef is het een enorm voordeel dat je zelf de grootte van de plantjes kunt bepalen en dat je minder afhankelijk bent van een grote (buiten)locatie. Je hebt altijd verse groenten en kruiden bij de hand, ongeacht het weer en het seizoen. De Urban Cultivator zorgt er automatisch voor dat de plantjes water krijgen, waardoor het groeiproces continu gestimuleerd wordt. Het creëert het ideale klimaat wat de plantjes ten goede komt. “De smaken blijven ons verblijden. De kwaliteit is ontzettend goed en we weten zelf wat er met de groente gebeurt. Puur natuur, dat is wat je direct proeft”, constateert Jonnie Boer.

Inspirerend voor de kok én zijn gasten

Het kweken in de keuken inspireert om te gaan experimenteren en nieuwe gerechten te creëren. Een van die gerechten is de groene curry van Oost-Indische kers die volgens Jonnie een absoluut succes is. Ook wordt er geëxperimenteerd met het kweken zelf. Zo ontdekte hij dat het kweken op aarde in plaats van op watten de smaak en de sterkte van de groente flink verbetert. Dit verschil blijkt heel duidelijk te zien en ook te proeven.

Jonnie Boer geeft aan dat de Urban Cultivator ook een absolute meerwaarde geeft aan de uitstraling van zijn keuken: “We krijgen er vaak vragen over van gasten die Backstage in de keuken komen eten. Ze zijn nieuwsgierig en willen graag weten hoe het werkt. Daarnaast vinden de gasten het een mooi apparaat.” Het installeren van de Urban Cultivator in de keuken van De Librije was heel eenvoudig. “In no time was het systeem aangesloten en konden we van start gaan”, volgens de chef-kok. “We ervaren alles als erg fijn. Van gebruik tot onderhoud; alles is makkelijk.”

Kostenbesparend en milieuvriendelijk

De Urban Cultivator levert het restaurant ook andere voordelen. “Door te kweken in plaats van te kopen, kun je het aantal microgroenten en kruiden zelf bepalen, zo wordt er niets weggegooid en worden kosten bespaard. Transport is niet meer nodig, wat het direct al milieuvriendelijker maakt, en je hebt daardoor groenten die gedurende het hele jaar door op-en-top vers zijn.”
Tot slot laat Jonnie Boer weten dat hij deze manier van kweken aanraadt aan iedere chef-kok of hobbykok die zowel visueel als qua smaak meer verfijning wilt aanbrengen in zijn of haar keuken.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws