Hoe gaat de keuken van de toekomst eruitzien?

Auteur: Redactie
Gastronomie 31 oktober 2023
Hoe gaat de keuken van de toekomst eruitzien?

In het boek 'De Nieuw(st)e Nederlandse Keuken' kookt Albert Kooy met minder dierlijke producten en met meer plantaardige ingrediënten, met name groenten. Om groenten net zo spannend qua beet en smaak te maken als vlees, heeft Kooy andere, nieuwe bereidingswijzen van groenten bedacht, toegepast en dit ‘Beestachtige Groenten’ genoemd.

“Mijn recepten zijn gericht op bereidingen van groenten, dierlijke ingrediënten worden alleen nog gebruikt voor smaak. In de Nieuwste Nederlandse Keuken staan groenten centraal en zijn de recepten vereenvoudigd zodat iedereen de gerechten makkelijk kan bereiden”, aldus Kooy. Traditioneel is het Nederlandse menu gebaseerd op aardappels, vlees en groente: AVG. Het belangrijkste uitgangspunt is vlees. Vlees wordt veelal gebakken, gestoofd, geroosterd, gebraden of gebarbecued. De aardappels en de groenten vaak alleen maar gekookt. Stel je nu eens voor dat we ook groenten gaan bakken, stoven, roosteren, fermenteren of BBQ’en. En dat we de groenten daardoor ‘beestachtig lekker’ klaarmaken en laten smaken. De Nieuwste Nederlandse Keuken laat zien dat dat kan.

Albert Kooy maakt zich als grondlegger van Dutch Cuisine sterk voor de Nieuwe Nederlandse Keuken. Dat wil zeggen een duurzame, gezonde keuken met de Nederlandse eetcultuur, streekproducten en seizoensgroenten in de hoofdrol. Zijn koksopleiding was gericht op de Franse keuken. Pas tijdens zijn tijd bij de marine leerde Kooy koken volgens de Nederlandse keuken. Ook leerde hij er alles zelf maken, waar hij zich nog steeds hard voor maakt. Zijn manier van denken draagt hij uit in zijn kookboeken, lezingen, workshops en ook in het onderwijs. Kooy is verbonden aan Hoge Hotelschool NHL Stenden in Leeuwarden.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws