Sterrenrestaurant Avant-Garde van Groeninge in Eindhoven heeft per 1 september 2018 topsommelier Arne Maat aangetrokken. De 22-jarige Maat heeft ervaring bij diverse sterrenrestaurants. Met de voor zijn leeftijd al zeer ervaren Maat wil patron-cuisinier Johan van Groeninge zijn brigade verjongen en zijn restaurant een extra kwaliteitsimpuls geven.
Arne Maat start per 1 september 2018 als sommelier bij het in het Philips Stadion gelegen restaurant van SVH Meesterkok Johan van Groeninge. Van Groeninge: “Wij zijn heel blij met de komst van Arne, die in goed overleg met Ingrid en Henrie van der Heijden van restaurant Vista overkomt, waar hij sommelier was. Met zijn 22 jaar heeft hij al een mooi cv met ervaring in sterrenrestaurants als Wolfslaar, Inter Scaldes en Vista."
"Wij kennen Arne al sinds zijn tijd bij Inter Scaldes, waar hij ons opviel door zijn gastheerschap en wijnkennis. Met als basis de Franse keuken koken we met een mix van klassieke en hedendaagse technieken en met moderne presentaties. Met zijn ervaring bij bedrijven die op soortgelijke basis werken, past Arne heel goed bij ons. Hij brengt verjonging en kwaliteit in onze brigade. Zijn wijnkennis is groot en hij heeft een neus voor het opsporen van wijnen gemaakt van bijzondere druivenrassen. Met Arne, die binnenkort zijn opleiding tot vinoloog hoopt af te ronden, gaan we ons zeker onderscheiden.”
Onderscheidende wijnselectie
Arne Maat heeft er zin in om in Eindhoven te beginnen. “Avant-Garde stond op mijn lijstje met zaken waar ik ooit zou willen werken, maar telkens kwam het er niet van. Het is een prachtige zaak waar ik de mogelijkheid heb om gasten een hele avond lang in de watten te leggen. Met mijn wijnselectie kan ik hier het onderscheid maken, ik zoek graag naar onbekende druivenrassen waarmee ik gasten kan verrassen. Ook op sportief gebied ben ik blij met Avant-Garde, als PSV-fan en houder van een PSV Club Card kom ik al acht jaar in het Philips Stadion.”
14 jaar onafgebroken een Michelinster
Restaurant Avant-Garde Van Groeninge is sinds 2002 gevestigd in het Philips Stadion in Eindhoven, na eerder in Hilvarenbeek gevestigd te zijn onder de naam Van Groeninge. Het restaurant van SVH Meesterkok Johan van Groeninge bezit sinds 2004 een Michelinster.
Johans culinaire rechterhand Aswin van Dongen werkt al meer dan 19 jaar trouw aan zijn zijde in de keuken. Aan de voorkant stuurt Chantal Elias-Van Groeninge - de dochter van Johan van Groeninge - als maître de zwarte brigade aan, die per september 2018 uitgebreid is met sommelier Arne Maat.
Johan van Groeninge, c.q. restaurant Avant-Garde van Groeninge is lid van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks, Les Patrons Cuisiniers en Noord-Brabant Culinair.