Nils Hendrikse geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterijsbereider

Auteur: Redactie
Mensen 19 augustus 2021
Nils Hendrikse geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterijsbereider

Op 18 augustus jl. is Nils Hendrikse, ijsbereider, patissier en eigenaar van Patisserie Soetenso in Leiden, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterijsbereider. Nils heeft met het afleggen van een zeer geslaagde Meesterproef een van zijn grootste ambities waargemaakt: SVH Meesterijsbereider worden. Na zijn inauguratie, die later dit jaar plaats vindt, mag Nils Hendrikse zich de 33ste SVH Meesterijsbereider van Nederland noemen. 

Meesterproef 

De proef werd afgenomen door SVH Meesterijsbereiders Luc Blok (Luciano IJssalons), Mark van Gaal (IJs & Spijs in Haps), Marcel Janssen (IJssalon Florence in Nederweert) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. De Meesterproef nam twee dagen in beslag, omdat het maken van ijsproducten een complex proces is dat niet binnen een dag kan worden uitgevoerd. De proef werd vanwege corona niet in Nils zijn eigen bedrijf afgenomen, maar in het IJscentrum in Vlaardingen, een unicum.  

De Meesterproef stond in het thema ‘Summer vibes’. De opdracht die de commissie Nils gaf, was uitdagend en veelomvattend. Zo moest het Meesterlijk buffet zes verschillende ijstaarten bevatten en moest er onder andere ijs van avocado, 

kulfi-ijs en maandzaadijs bereid worden. De vertaling van deze opdracht naar de showtafel was verbluffend. De commissie was onder de indruk van het prachtige showstuk, van de smaakcombinaties, de opbouw, smaak en uitstraling van de ijstaarten. En dat alles bereidt met 100% verse ingrediënten: in de ijskeuken van Nils komen er geen halffabricaten aan te pas. Aan het einde van deze 2 dagen was de commissie dan ook volledig overtuigd van het Meesterschap van Nils. 

Jacques Vos was namens het IJscentrum aanwezig bij de proef om alles in goede banen te leiden. “Het IJscentrum in Vlaardingen zet zich reeds 22 jaar in voor hoogwaardige educatie op het gebied van ijs bereiden. Het is niet voor niets dé weg naar het SVH Meesterijsbereiderschap. Het is dan ook een grote eer om gastheer te mogen zijn geweest van deze geslaagde Meesterproef. Met de SVH Meesters als boegbeeld van de branche zien we met elkaar een zonnige toekomst tegemoet! We feliciteren Nils met een geweldig resultaat!” 

Ambacht doorgeven 

De liefde voor ijs en patisserie is Hendrikse met de ijslepel ingegoten. "Mijn beide grootvaders waren ijsventers en mijn vader heeft een klassieke Italiaanse ijssalon gehad. De leus die achter de ijsvitrine in mijn patisserie-ijssalon Soetenso prijkt, is dan ook: 'Me and ice cream: best friends forever!' Dat ik deze titel ambieer, komt voort uit de enorme liefde, passie en het enthousiasme dat ik heb voor mijn vak. Maar het is ook mijn tomeloze ambitie, die me aangezet heeft tot het behalen van de titel SVH Meesterijsbereider. Veel mensen zien dit als einddoel, het hoogst haalbare. Ik zie het liever als een nieuw startpunt van waaruit je verder gaat met je eigen ontwikkeling. Mijn ambitie om het hoogst haalbare te halen en me te omringen met ambitieuze vakgenoten die mij kunnen inspireren, is vandaag behaald. En natuurlijk hoop ik hen ook te inspireren", aldus de nieuwe SVH Meesterijsbereider. 

SVH Meestertitels  

Nederland heeft op dit moment 296 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer/-vrouw, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen.

Overig nieuws