Op 18 augustus jl. is Nils Hendrikse, ijsbereider, patissier en eigenaar van Patisserie Soetenso in
Meesterproef
De proef werd afgenomen door SVH Meesterijsbereiders Luc Blok (Luciano IJssalons), Mark van Gaal (IJs & Spijs in Haps), Marcel Janssen (IJssalon Florence in Nederweert) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. De Meesterproef nam twee dagen in beslag, omdat het maken van ijsproducten een complex proces is dat niet binnen een dag kan worden uitgevoerd. De proef werd vanwege corona niet in Nils zijn eigen bedrijf afgenomen, maar in het IJscentrum in Vlaardingen, een unicum.
De Meesterproef stond in het thema ‘Summer vibes’. De opdracht die de commissie Nils gaf, was uitdagend en veelomvattend. Zo moest het Meesterlijk buffet zes verschillende ijstaarten bevatten en moest er onder andere ijs van avocado,
kulfi-ijs en maandzaadijs bereid worden. De vertaling van deze opdracht naar de showtafel was verbluffend. De commissie was onder de indruk van het prachtige showstuk, van de smaakcombinaties, de opbouw, smaak en uitstraling van de ijstaarten. En dat alles bereidt met 100% verse ingrediënten: in de ijskeuken van Nils komen er geen halffabricaten aan te pas. Aan het einde van deze 2 dagen was de commissie dan ook volledig overtuigd van het Meesterschap van Nils.
Jacques Vos was namens het IJscentrum aanwezig bij de proef om alles in goede banen te leiden. “Het IJscentrum in Vlaardingen zet zich reeds 22 jaar in voor hoogwaardige educatie op het gebied van ijs bereiden. Het is niet voor niets dé weg naar het SVH Meesterijsbereiderschap. Het is dan ook een grote eer om gastheer te mogen zijn geweest van deze geslaagde
Ambacht doorgeven
De liefde voor ijs en patisserie is Hendrikse met de ijslepel ingegoten. "Mijn beide grootvaders waren ijsventers en mijn vader heeft een klassieke Italiaanse ijssalon gehad. De leus die achter de ijsvitrine in mijn patisserie-ijssalon
SVH Meestertitels
Nederland heeft op dit moment 296 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer/-vrouw, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen.