Vanaf 1 juli moeten gasten extra betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic

Auteur: Redactie
Overheid 1 juni 2023
Vanaf 1 juli moeten gasten extra betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic

Gasten die vanaf 1 juli eten of drinken afhalen of laten bezorgen zullen extra moeten betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook ben je als ondernemer vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: vul de beker of het bakje dat de klant meebrengt of bied een beker of bakje aan dat ze weer terug kunnen brengen. Van wegwerp naar hergebruik.

Elke dag gooien we alleen al in Nederland negentien miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt. Onnodig veel afval dat vaak op straat en in de bosjes belandt. Om de afvalberg te verkleinen en zwerfafval terug te dringen, voert de overheid maatregelen door om van hergebruik de norm te maken.

Wat betekent dit voor je onderneming?

Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden straks nieuwe regels:

Vanaf 1 juli moeten gasten extra betalen voor wegwerpbekers, -bakjes met plastic als ze eten of drinken afhalen of laten bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als ze een koffie op het station halen, een frietje meenemen bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt kopen of een broodje in plastic bij het tankstation.

De kosten die gasten maken voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan straks apart op de kassabon vermeld. Zo zien ze meteen hoeveel extra je betaalt.

Ondernemers zijn vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden op een van de eerder genoemde manieren.

De ondernemer kiest zelf welke vorm wordt aangeboden. Ze kunnen er ook voor kiezen om beide vormen aan te bieden.

Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan de afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

Hergebruik voor een schonere wereld

De nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat: “We willen de wereld netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Deze nieuwe regels gaan daarbij helpen, want het gaat enorm veel afval én zwerfafval schelen. We gebruiken namelijk veel te veel wegwerpverpakkingen. En dat kan echt anders. We zetten daarom in op hergebruik. Iedereen kan een steentje bijdragen door een eigen beker of bakje mee te nemen of door te kiezen voor een beker of bakje waar borg op zit en dat weer in te leveren. Laten we er samen voor zorgen dat hergebruik de standaard wordt.”

Richtlijn vanuit de overheid

Als ondernemer mag je per 1 juli geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Dit geldt ook voor de bekers waar je bijvoorbeeld koffie voor onderweg in krijgt. Die beker lijkt van papier, maar bevat een plastic laagje om de beker waterdicht te maken. Dat geldt ook voor veel papieren bakjes. Gasten betalen daar straks een extra bedrag voor, bovenop de prijs van het eten of drinken. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Als richtlijnen geeft de overheid mee:

€ 0,25 voor een beker

€ 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)

€ 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus

Overig nieuws