December is de tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar de toekomst. Voor de meeste restaurateurs en horecaondernemers liggen drukke feestdagen in het verschiet met het vooruitzicht op mooie omzetten. Mijn advies is om daar wat van opzij te leggen.
Want als wij de Amerikaanse investeringsmaatschappij BlackRock (grootste vermogensbeheerder ter wereld) mogen geloven komt er een recessie op ons af zoals wij die nog nooit hebben gezien. Waarbij conventionele maatregelen niet meer zullen helpen om de economie te redden of de recessie te verzachten. Hun woorden, niet de mijne. Veel economen beamen dit en zien de overgang naar een nieuw financieel tijdperk.
Wat is er aan de hand?
Om te duiden wat er aan de hand is en gaan we naar het jaar 1971. Geld was in de geschiedenis altijd gekoppeld aan goud. Voor het geld in je hand lag er goud in de kluis. In 1971 is de dollar losgekoppeld van het goud. Hierdoor was het niet meer nodig om goud achter de hand te houden waardoor het financiële systeem ongeremd kon groeien. Dat ging gepaard met het creëren van veel nieuwe schulden, waardoor er telkens weer nieuw geld moest worden gecreëerd.
Deze handel in gebakken lucht plus alle geopolitieke onrust, heeft geleid tot de huidige inflatie. Een beproefde manier om inflatie te beteugelen is het verhogen van de rente. De wereldwijde schuldenberg is echter zo hoog dat het verhogen van de rente een groot risico vormt. Het wordt namelijk lastig om die schulden terug te betalen. En als te veel bedrijven en particulieren hun schulden niet meer kunnen betalen, kan er een domino-effect optreden waarbij het ene bedrijf het andere meetrekt in de afgrond. Dit alles kan een economische catastrofe veroorzaken. Alle opties die de centrale banken ter beschikking hebben om dit te voorkomen, hebben zo’n grote neveneffecten dat ze het niet aandurven. Een hyperdeflatie (het in rook opgaan van leningen) dreigt en de geschiedenis leert dat die altijd wordt gevolgd door een hyperinflatie (het waardeloos worden van geld). En dus zitten ze in een spagaat. Wellicht wordt daarom de CBDC (oftewel digitale euro) als oplossing naar voren geschoven om uit deze crisis te komen. Maar deze digitale euro komt met haken en ogen, en werpt veel maatschappelijke vragen op.
Wat is jouw appeltje voor de dorst?
Er gebeurt nu zoveel dat je bijna zou vergeten voor jezelf te zorgen. Voor de oude dag heb je een basispensioen opgebouwd en waarschijnlijk geld gestopt in een aanvullend pensioenproduct. Een appeltje voor de dorst. Maar ‘rovers’ lonken naar onze pensioenpot, die één van de grootste is ter wereld. Terwijl er de afgelopen jaren toch voor tientallen miljarden kosten zijn gemaakt en honderden miljarden zijn verdampt met verkeerde beleggingen.
Met de nieuwe pensioenwet krijgen wij een nog riskanter pensioenstelsel, waarbij wij volledig afhankelijk worden van de resultaten op de beurs, terwijl bestuurders en toezichthouders geen aansprakelijkheid meer hoeven dragen. Zelf sparen voor later is ook geen optie want het spaargeld verdampt waar je bij staat. Wel is je spaargeld veilig tot €100.000 door het depositogarantiestelsel. Maar dan moet er geen grote bank omvallen. De andere banken hoesten namelijk dat geld op terwijl veel banken er momenteel niet florissant voor staan en de euro verzwakt is. Onze overheid heeft recent de noodwet geüpdatet mocht de euro vallen, en alle noodscenario’s zijn achter gesloten deuren gedeeld met de kamer.
Daarom is het een legitieme vraag of je spaargeld op de bank moet houden, want je gaat er structureel op achteruit. Geld dat je op de bankrekening ziet staan bestaat overigens enkel uit getallen. Probeer het maar eens contanten op te nemen. Banken zijn niet in staat zoveel geld op te hoesten. Maar wat moet je dan doen? Gokken met andermans geld gaat een keer fout en dat maakt onze financiële toekomst onvoorspelbaar. Daarom is het belangrijk om je risico’s te spreiden en je juridisch in te dekken. Een gelimiteerde hoeveelheid geld op de bank is noodzakelijk voor (zakelijke) transacties. Maar wat voor opties heb je nog meer om je geld (waarde)vast te houden?
- Koop fysiek goud en zilver als verzekering
- Liquide cash: zorg voor euro’s in huis maar ook andere stabiele valuta
- Bitcoin/crypto currency in eigen wallet
- Private equity en beleggen met zo min mogelijk risico
- Geef het uit aan nuttige aankopen. Dikke kans dat het over een jaar nog duurder is
Hoe beïnvloedt dit jouw bedrijfsvoering?
Als nuchter mens vind ik dit allemaal nogal dystopisch klinken. Maar zelfs al zitten BlackRock, economen en financiële experts ernaast, dan nog wil je bewust omgaan met je financiële toekomst en niet goedgelovig zijn. Denken in scenario’s kan nooit kwaad. Bij een ‘mother of all recessions’ is betaling en handel met alternatief geld bijna een must. De geschiedenis kent veel voorbeelden waarbij lokaal en/of rentevrij geld nog enige liquiditeit in de lokale economie houden. Want bij een deflatie (als schuld implodeert) komt er een geldtekort in de economie.
Tal van bewuste ondernemers in het MKB accepteren en betalen met alternatieve lokale munten of maken gebruik van duurzame, lokale geld- en handelsinitiatieven waarbij het geld in de regio blijft circuleren. Het geld is digitaal, maar ook fysiek lokaal geld komt eraan. Zo is er de Watermunt, Dam, Florijn, Arnhems hert, Brabantse Parel en Fryske Euro. Om er maar een paar te noemen. Met lokaal geld blijft de geldwaarde in jouw regio en eindigt het niet op andermans rekening op de Bahama’s.
Zo kun je verdienen aan lokaal geld en zorgen voor risicospreiding in je bedrijf. Dit geld gebruik je naast alle andere betaalmogelijkheden en vormen van geld. Van pin tot cash. Van creditcard tot lokale munt. Je wilt flexibel blijven en geldstromen kunnen managen. Als financiële systemen dreigen om te vallen is het belangrijk dat je privé en zakelijk kan schakelen en de liquiditeit in je bedrijf kan houden.
Goede zaken en fijne feestdagen. Geniet van elkaar, lach en leef!
Over Monique:
Monique is geboren en getogen in de horeca, in het restaurant van haar ouders. Daarna heeft zij meer dan 25 jaar gewerkt in de Internationale hotellerie en de meeting & events markt, in zo’n beetje alle disciplines, van medewerker tot commercieel directeur van een hotelgroep. Nu is ze eigenaar van Strategisch Horeca Advies en strategisch partner voor horecaondernemers. Verder is ze columnist en geeft ze trainingen aan de HM Academy op gebied van conceptontwikkeling en marketing.
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.