Friese topchefs halen 11.350 euro op voor Braziliaanse straatkinderen

Auteur: Redactie
Events Gastronomie 3 oktober 2024
Friese topchefs halen 11.350 euro op voor Braziliaanse straatkinderen

Acht topchefs met Friese roots hebben op 1 oktober 2024 tijdens het ‘Frysk Benefiet Diner’ in restaurant Mearkas gekookt voor de stichting ‘Help mij Leven’. Ze haalden 11.350 euro op voor de hulp aan Braziliaanse straatkinderen. Initiatiefnemer en chef Kees Meinderts kookte in zijn eigen Mearkas met collega’s Jeroen Achtien (Inter Scaldes), Franke Osinga (De Treeswijkhoeve), Geert-Jan Vaartjes (Ode), Jan Smink (Smink), Lars Aukema (Affect) en Marc van Gulick & Seb Smit (Lauswolt).

Tijdens het Frysk Benefiet Diner namen de chefs de 175 gasten mee op een culinaire reis. Zij bereidden elk een gang van het vriendenmenu in de vorm van een gerecht dat hen na aan het hart ligt en lichtten dat zelf aan de gasten toe. Over dit menu later meer. De gasten genoten niet alleen van de gerechten, maar ook van bijpassende dranken en live achtergrondmuziek. Aan het einde van de avond kon een dolblije voorzitter, Matty Kloosterman van de stichting Help mij Leven, het mooie bedrag van 11.350 euro in ontvangst nemen. 

Toekomstperspectief Braziliaanse kinderen

Kees Meinderts heeft een bijzondere band met de stichting Help mij Leven; “Mijn vader die helaas twee jaar geleden is overleden, heeft zich jarenlang ingezet voor deze stichting die Braziliaanse kinderen helpt een beter toekomstperspectief te geven. Door te zorgen voor onder meer gezonde maaltijden, onderdak, onderwijs en veiligheid, probeert de stichting de kinderen toekomstperspectief te geven en ze bijvoorbeeld niet in handen van bendes terecht te laten komen”, aldus Meinderts.

Met hart en ziel

“Ik ben dankbaar voor de ontwikkeling die ik als kok heb mogen doormaken, mede dankzij de vakgenoten die samen met mij dit diner hebben gekookt. Ik ben mij ervan bewust dat niet iedereen deze kansen krijgt. Dat de opbrengst van deze avond gaat naar de stichting waar mijn vader zich met hart en ziel voor inzette, geeft een goed gevoel en het voelt ook een beetje alsof hij er bij was. Ik ben enorm blij en trots dat we zo’n mooi bedrag hebben opgehaald voor de stichting.”

Dit smaakt naar meer

De chefs kijken terug op een zeer geslaagde avond, waarbij ze onderling en met de gasten ook veel plezier hebben gehad. Meinderts: “Mijn dank voor deze geweldige avond gaat uit naar de chefs, gasten, sponsoren, leveranciers, vrijwilligers, het Mearkas-team inclusief mijn compagnon Christiaan Steijn en alle anderen die een bijdrage hebben geleverd. Ook veel dank aan de docenten en studenten van Firda, die niet alleen de amuse verzorgden, maar ook hebben meegedraaid in de keuken en de bediening. Tussen de chefs met Friese roots was veel chemie en deze avond smaakte zeker naar meer. We sluiten dan ook niet uit dat we het Frysk Benefiet Diner in de toekomst nog eens herhalen.”

Menu Frysk Benefiet Diner

  • Amuses door studenten Firda
  • Jeroen Achtien van Inter Scaldes
    Licht gerookte schol, schaal- en schelpdieren, citrus en pernod
  • Lars Aukema van Affect 
    Kort gebrande coquille, zwarte knoflook, bloemkool, walnoot
  • Franke Osinga van De Treeswijkhoevein 
    Gerookte paling van de Rijpelaal, shiso, mierikswortel, zuring
  • Kees Meinderts van Mearkas 
    Roulleaux van roodpootpatrijs, mais, gevogeltelever, lardo, zilverui
  • Geert-Jan Vaartjes van Ode, Abdij, Oan Tafel en Grand Café JAN!
    Dry-aged rode biet, teriyaki, Hollandse sojabonen, zure room met geoxideerde brandnetel, zonnebloempitten
  • Marc van Gulick & Seb Smit van De Heeren van Harinxma 
    Gebraiseerde ossenstaart, licht gerookte runderlende, knolselderij, cantharellen, groene asperge, aardappel
  • Jan Smink van Smink
    Biest, baba, yoghurt, duindoorn

Fotografie: Julia Dongstra
Achterste rij v.l.n.r. Franke Osinga, Lars Aukema en Jan Smink
Voorste rij v.l.n.r. Seb Smit, Geert-Jan Vaartjes, Marc van Gulick, Kees Meinderts en Jeroen Achtien

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws