Restaurant Central in Peru beste restaurant ter wereld; dit zijn de overige 49 winnaars

Auteur: Redactie
Awards 26 juni 2023
Restaurant Central in Peru beste restaurant ter wereld; dit zijn de overige 49 winnaars Chef-koks Pía León (links) en Virgilio Martínez (rechts)

De wereld van de gastronomie is bijeengekomen in Valencia (Spanje) ter ere van de 21e The World's 50 Best Restaurants 2023 awards, waarin Central, uit Lima, is uitgeroepen tot The World’s Best Restaurant 2023, evenals Het Beste Restaurant van Zuid-Amerika 2023.

Central, het vlaggenschiprestaurant in Lima van chef-koks Virgilio Martínez en Pía León, wordt gekroond op de nummer één positie, opvolger van 2022 winnaar Geranium in Kopenhagen, die nu stijgt naar de Best of the Best Hall of Fame. Central, dat in 2022 nummer 2 op de lijst stond, is een eerbetoon aan Peru, met een menu die de unieke biodiversiteit van de inheemse ingrediënten van het land viert; geleid door zijn arm van onderzoek, Mater Iniciativa, samen met zijn tradities en geschiedenis, terwijl duurzaamheid wordt gepromoot. Central wordt gevolgd door Disfrutar (Nr.2) in Barcelona en Diverxo (Nr.3) in Madrid.

Inheemse ingrediënten

William Drew, contentdirecteur van 's werelds 50 beste restaurants, reageert: "Ik ben verheugd om de lijst van 's werelds 50 beste restaurants 2023 te delen en Central's fantastische prestatie als de nieuwe nummer 1 te vieren. Virgilio Martínez, Pía León en het hele team de Central hebben de weg vrijgemaakt voor het vieren van inheemse ingrediënten door middel van zijn vernieuwende gerechten en zijn warme gastvrijheid. Zijn inzet voor onderzoek, respect voor het erfgoed van zijn land en de bevordering van de unieke biodiversiteit van Peru is ongeëvenaard, en we zijn vereerd om Central te noemen als 's werelds beste restaurant. De selectie van dit jaar blijft de mate van culinair talent zien over de hele wereld, en we kijken ernaar uit om het in 2024 en daarna verder te zien evolueren."

Zuid-Amerika verstevigt zijn positie in de mondiale gastronomie verder, waarbij het continent met negen restaurants telt, waaronder twee nieuwe toevoegingen: Kjolle de Pía León (Nr.28) in Lima en El Chato (Nr.33) in Bogotá. Azië volgt met zeven restaurants op de lijst, waaronder Odette uit Singapore, uitgeroepen tot The Best Restaurant in Asia (No.14), samen met de nieuwe toevoegingen Le Du (No.15) en Gaggan Anand (No.17) in Bangkok en Sézanne, Tokyo (Nr.37). Twee restaurants in Dubai komen voor het eerst op de lijst, met Trèsind Studio (nr. 11) uitgeroepen tot het beste restaurant in het Midden-Oosten en Afrika, gevolgd door Orfali Bros Bistro (Nr.46).

World's Best Sommelier Award

De Beronia World's Best Sommelier Award is uitgereikt aan Miguel Ángel Millán, sommelier bij Diverxo in Madrid. Hij selecteert vakkundig de combinaties die passen bij het steeds wisselende menu van chef-kok Dabiz Muñoz en tilt het drankprogramma van het restaurant naar een uitzonderlijk hoog niveau, waarmee hij zichzelf vestigt als een van de meest vooraanstaande sommeliers in de internationale culinaire scene.

Highest New Entry Award

De winnaar van de Highest New Entry Award, is Table de Bruno Verjus (Nr.10). Deze autodidactische Franse chef-kok serveert eenvoudige, seizoensgebonden gerechten zonder complicaties bij dit Parijse restaurant, dat een trouwe aanhang heeft opgebouwd bij fijnproevers in de stad en is hard op weg een internationale gastronomische bestemming te worden.

Het stemproces

Op de lijst van de 50 beste restaurants ter wereld van 2023 is gestemd door 1.080 internationale experts uit de restaurantsector en reizende fijnproevers die deel uitmaken van The World's 50 Best Restaurants Academie. De academie bestaat uit 27 verschillende regio's over de hele wereld, elk met 40 leden, waaronder een voorzitter. Geen één verkiezingssponsor beïnvloedt het stemproces.

The World’s 50 Best Restaurants:

1 Central, Lima
2 Disfrutar, Barcelona
3 Diverxo, Madrid
4 Asador Etxebarri, Atxondo
5 Alchemist, Copenhagen
6 Maido, Lima
7 Lido 84, Gardone Riviera
8 Atomix, New York
9 Quintonil, Mexico City
10 Table by Bruno Verjus, Paris
11 Trèsind Studio, Dubai
12 A Casa do Porco, São Paulo
13 Pujol, Mexico City
14 Odette, Singapore
15 Le Du, Bangkok
16 Reale, Castel di Sangro
17 Gaggan Anand, Bangkok
18 Steirereck, Vienna
19 Don Julio, Buenos Aires
20 Quique Dacosta, Denia
21 Den, Tokyo
22 Elkano, Getaria
23 Kol, London
24 Septime, Paris
25 Belcanto, Lisbon
26 Schloss Schauenstein, Fürstenau
27 Florilège, Tokyo
28 Kjolle, Lima
29 Boragó, Santiago
30 Frantzén, Stockholm
31 Mugaritz, San Sebastian
32 Hiša Franko, Kobarid
33 El Chato, Bogotá
34 Uliassi, Senigallia
35 Ikoyi, London
36 Plénitude, Paris
37 Sézanne, Tokyo
38 The Clove Club, London
39 The Jane, Antwerp
40 Restaurant Tim Raue, Berlin
41 Le Calandre, Rubano
42 Piazza Duomo, Alba
43 Leo, Bogotá
44 Le Bernardin, New York
45 Nobelhart & Schmutzig, Berlin
46 Orfali Bros Bistro, Dubai
47 Mayta, Lima
48 La Grenouillère, La Madeleine-sous-Montreuil
49 Rosetta, Mexico City
50 The Chairman, Hong Kong

Fotografie: David Holbrook

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws