Waar moet je op letten bij de aankoop van professionele messen?

Auteur: Redactie
Investeren in... 23 januari 2024
Waar moet je op letten bij de aankoop van professionele messen?

Ondernemen is investeren. Als horecaondernemer krijg je regelmatig te maken met nieuwe en noodzakelijke investeringen. In deze nieuwe rubriek ‘Waar moet ik op letten bij de aanschaf van’ helpen we horecaondernemers elke maand om de juiste keuzes te maken bij het aankopen van nieuwe producten. Deze editie: professionele messen.

Messen zijn essentiële tools in de horecakeuken. Professionele messen zijn ontworpen met speciale kenmerken om optimale prestaties te leveren, zoals duurzaamheid, scherpte en ergonomie. Bij het kopen van professionele messen is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals materiaal, type mes, handgreep, gewicht, onderhoud en prijs.

Functionaliteiten

De handgreep van een mes is belangrijk voor een goede grip en controle tijdens het snijden. Ergonomische handgrepen zorgen voor meer comfort en veiligheid. Het is ook van belang om te overwegen of de handgreep van het mes slipvrij is en een goede balans heeft met het lemmet. Het gewicht van het mes kan invloed hebben op de prestaties en het comfort van de gebruiker. Overweeg of het gewicht van het mes geschikt is voor jouw toepassingen en of het mes gemakkelijk te hanteren is.

Professionele messen kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan taken in de horecakeuken, waaronder:

- Snijden van vlees: professionele messen zoals het koksmes, uitbeenmes en fileermes zijn ideaal voor het snijden van verschillende soorten vlees, waaronder rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en gevogelte.
- Hakken van groenten: het koksmes is ook geschikt voor het hakken van groenten zoals uien, knoflook, wortels en selderij.
- Snijden van vis: het fileermes is ideaal voor het snijden van vis, inclusief het verwijderen van de graten.
- Snijden van brood: het broodmes is speciaal ontworpen om door brood te snijden zonder het te scheuren of te pletten.
- Hakken van kruiden: het koksmes kan ook worden gebruikt voor het fijnhakken van kruiden zoals peterselie, basilicum en tijm.
- Snijden van fruit: het koksmes en het fileermes zijn geschikt voor het snijden van verschillende soorten fruit, zoals appels, peren, mango's en ananas.
- Schillen van groenten en fruit: het schilmes is ideaal voor het schillen van groenten en fruit, zoals aardappelen, wortels en appels.
- Bereiden van sushi: professionele sushi-messen zoals het deba-mes en het yanagiba-mes worden gebruikt voor het snijden van rauwe vis en het bereiden van sushi.

Duurzaamheid

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe lang professionele messen meegaan, waaronder het materiaal waarvan ze zijn gemaakt, de manier waarop ze worden gebruikt en hoe ze onderhouden worden. Deze soorten professionele messen staan over het algemeen bekend om hun duurzaamheid:

- Messen van roestvrij staal: roestvrijstalen messen zijn duurzaam en roestbestendig. Ze zijn vaak relatief betaalbaar en geschikt voor dagelijks gebruik in de keuken.
- Messen van carbonstaal: carbonstaal is een harder en duurzamer materiaal dan roestvrij staal, waardoor het beter bestand is tegen slijtage. Deze messen zijn echter vatbaar voor roest en vereisen regelmatig onderhoud.
- Keramische messen: keramische messen zijn gemaakt van hard en slijtvast materiaal en hebben een uitstekende scherpte. Ze zijn echter fragiel en kunnen breken of chippen als ze vallen of verkeerd worden gebruikt.
- Messen met een volledige tangconstructie: messen met een volledige tangconstructie hebben een lemmet dat doorloopt in de handgreep, wat zorgt voor extra stabiliteit en duurzaamheid.

Ongeacht het type mes dat je kiest, is het belangrijk om het mes op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden. Dit betekent dat je het mes regelmatig moet slijpen, niet op een harde ondergrond mag gebruiken en het mes niet in de vaatwasser moet doen. Door het mes op de juiste manier te behandelen, kun je de levensduur van het mes aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat het lang meegaat.

Levensduur

De levensduur van professionele messen kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type mes, het materiaal waaruit het is gemaakt, de frequentie en intensiteit van het gebruik, de zorg en het onderhoud en de omgevingsfactoren waaraan het mes wordt blootgesteld.

Over het algemeen kunnen professionele messen, mits goed verzorgd en onderhouden, tientallen jaren meegaan. Een goed gekozen en goed onderhouden mes kan een leven lang meegaan en kan van generatie op generatie worden doorgegeven.

Prijs

De prijzen van messen voor de horeca variëren sterk, afhankelijk van het type mes, de kwaliteit en het merk. Over het algemeen zijn professionele horecamessen van goede kwaliteit duurder dan consumentenmessen, omdat ze zijn ontworpen voor intensief gebruik en langdurige prestaties.

Een goed koksmes van een gerenommeerd merk kan variëren van 50 tot 200 euro, afhankelijk van het materiaal van het lemmet en de handgreep. Een goed uitbeenmes kan variëren van 30 tot 150 euro, afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Een broodmes kan variëren van 20 tot 100 euro, terwijl een fileermes gemiddeld tussen de 50 en 150 euro kost.

Het is belangrijk om te investeren in goede kwaliteit messen, omdat ze een essentieel hulpmiddel zijn in de horecakeuken en een lange levensduur hebben als ze goed worden onderhouden. Het is echter ook belangrijk om binnen het budget van de keuken te blijven en te zoeken naar messen van goede kwaliteit voor een redelijke prijs.

Overig nieuws